image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml

Premis

PREMI FRANJA. CULTURA I TERRITORI

El Premi Franja: Cultura i Territori pretén distingir persones o entitats destacades en la defensa de la llengua i la cultura de les comarques catalanoparlants d’Aragó; per això les candidates han de ser prou significatives i preferentment haver realitzat una tasca d’abast general a tota la Franja.

La concessió i lliurament d’aquest premi és anual. Les associacions integrants d’Iniciativa Cultural de la Franja valoraran les candidatures i emetran un veredicte. El lliurament del premi es farà durant l’any següent i dins d’un esdeveniment públic.

Els premiats han estat:

I Premi Franja: Cultura i Territori (2007): A títol individual: a Pietro Cucalón Miñana. Com a institució: al diari La Comarca
d’Alcanyís.

II Premi Franja: Cultura i Territori (2008): A la Llibreria Serret de Vall-de-Roures.

III Premi Franja: Cultura i Territori (2009): Al Sr. José Bada Panillo. Teòleg i sociòleg, nascut a Favara i resident a Saragossa, conseller de Cultura i Educació en el primer Govern de la Diputació General d’Aragó (1983-1987), autor de l’assaig El debat del català a l’Aragó (1983-1987) (1990) i col·laborador esporàdic a Temps de Franja.

IV Premi Franja: Cultura i Territori (2010): A Emilio Gastón Sanz. Advogat i polític. Justícia d’Aragó del 1988 al 1993.

V Premi Franja: Cultura i Territori (2011): A Antoni Bengochea i Màrio Sasot, components del Duo Recapte, pel projecte Jesús Moncada, d’animació a les escoles de la Franja.

VI Premi Franja: Cultura i Territori (2012)
: A la Fundació Jordi Casas i Llebot

VII Premi Franja: Cultura i Territori (2013): A Josep Mauri, activista cultural i Francesc Mauri, metereòleg que difon la Franja diariament

VIII Premi Franja: Cultura i Territori (2014): El guardonat va estar el Dr. Javier Giralt Latorre, Director del Departament de Lingüística General i Hispànica de la Universitat de Saragossa

IX Premi Franja: Cultura i Territori (2015): A Carme Alcover i Pinós com a mestra i tècnica lingüística del Govern d’Aragó.

X Premi Franja: Cultura i Territori (2016): A Teresa Maria Ballester Bielsa, a títol pòstum, pels seus mèrits en defensar del català com activista cultural i professora.

XI Premi Franja: Cultura i Territori (2017): A Chusé Aragüés, com a únic editor privat d’obres en aragonès i en català.

XII Premi Franja: Cultura i Territori (2018): Ángel Villalba, cantautor i poeta favarol.

XIII Premi Franja: Cultura i Territori (2019): A Tomàs Bosque Peñarroya de la Codonyera, reconeixent la trajectòria de músic, poeta i professor de música. Cantautor durant la dècada dels 70 i conreador de la poesia i l’articulisme en la premsa comarcal, sempre en defensa de la terra i de la dignitat de la llengua catalana a l’Aragó.

XIV Premi Franja: Cultura i Territori (2020): Pepa Nogués, antropòloga i professora de català a Aragó.

XV Premi Franja: Cultura i Territori (2021): Ignacio López Susín, Director General de Política Lingüística.

XVI Premi Franja: Cultura i Territori (2022): Sigrid Schmidt von der Twer, per la seua estima al territori i a la llengua i pel seu treball de documentació gràfica durant més de 60 anys.

XVII Premi Franja: Cultura i Territori (2023): Al programa d’Aragón Televisión ‘A escampar la boira’, conduit per Manuel Pueyo i copresentat per Andrés Llena.

PREMIS REBUTS PER ASCUMA

Premi RECERCAT: El dissabte 21 de maig de 2005 es va celebrar a Esparreguera (el Baix Llobregat) la primera edició de la Fira Recercat, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d’Estudis dels Territoris de Parla Catalana, on es va atorgar el Primer premi Recercat a ASCUMA.

Premi Ramon Casanovas: A Granollers, el 29 de novembre del 2012 va tenir lloc la XXIII Festa de les Lletres Catalanes d’Òmnium Cultural del Vallès Oriental. En el transcurs de la qual l’Associació Cultural del Matarranya va rebre el II Premi Ramon Casanovas a l’acció cívica a favor de la llengua catalana.

Premi Mariano Nipho: L’Associació Literària Poiesis i la publicació Compromiso y Cultura d’Alcanyís van atorgar a l’Assocció Cultural del Matarranya el premi Mariano Nipho 2019 dintre de la categoria de Cultura. L’acte de lliurament del premi se celebrà al Teatre Municipal d’Alcanyís, el dissabte 30 de novembre del 2019, i va ser recollit pel President d’Honor d’ASCUMA, Artur Quintana i Font.

image/svg+xml Cultura, Llengua, Territori
i volem seguir sent

Fes-te soci d'ASCUMA i ho faràs possible

Associació Cultural del Matarranya
C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.
T. 978 85 15 21
Enviar correu electrònic