Lo Trill

logo-trill0211

És una col·lecció d’investigacions que tracten de recollir tots els aspectes possibles sobre les tradicions, literatura popular, literatura i música de la comarca del Matarranya.

 

LLIBRES EDITATS

 

(1)

Lo Molinar 1. Narrativa i Teatre

Lo_Molinar_1._Na_489ffb6fe9b90

1995

Edició a cura d’Artur Quintana.

Recull de contes, llegendes, i texts narratius de tot tipus que són una de les peces fonamentals per a entendre la nostra cultura. (4500 textos diferents, entre els quals hi ha 1100 cançons,  i 300 contes i llegendes; la resta són refranys, dites, endevinalles, embarbussaments, etc.)

(Exhaurit)

Preu: 15 €

 

(2)

Lo Molinar 2. Cançoner

Lo_Molinar_2._Ca_489ffcc1cae98

1996

Edició a cura de Lluís Borau i Carles Sancho.

Cançons d’infants, jocs de xiquets, folies, oracions, romanços, tirallongues, toponímies, cançons de ball…

(Exhaurit)

Preu: 15 €

 

(3)

Lo Molinar 3. Gèneres menors de la literatura popular

Lo_Molinar._3.G__489ffd5eb1ac2

1995

Edició a cura d’Hèctor Moret

Aquests breus textos codificats de la literatura popular són els refranys, les endevinalles, els embarbussaments, els tornaveus, els mimologismes, els enganyalls i, en general, tot allò que podríem definir com el floreig lingüístic-literari d’una llengua.

(Exhaurit)

Preu: 12 €

 

(4)

Literatura oral de la Fresneda

Literatura_oral__48a00454d15cd

1998

Autor: Rafael Ferrer

Esplèndit estudi sobre la literatura oral d’aquest poble de la comarca del Matarranya.

5 €

(Exhaurit)

 

(5)

La festa de Sant Antoni al Matarranya

La_festa_de_Sant_48a00558add17

1993

Autor: Salvador Palomar i Montsant Fonts.

La festa de Sant Antoni ha esdevengut una festa d’identitat de les poblacions on es conserven encara manifestacions característiques, com són les fogueres, els balls i altres…

Preu: 6 €

 

(6)

La fauna del Matarranya; vertebrats

La_fauna_del_Mat_48a0073447bc0

1996

Autor: Miquel Blanc i Grau.

Els rius, la muntanya, el bosc mediterrani, la diversitat de climes i paisatges que hi ha a la nostra terra fa que la seua fauna sigui molt abundant i diversa.

Preu: 15 €

 

(7)

Toponímia i antroponímia de Vall-de-roures

Topon__mia_i_ant_48a007ff1a6c3

2000

Autor: Enric Puch i Carles Sancho

Aquest treball és un recull exhaustiu dels topònims del municipi de Vall-de-roures. Molts provenen de la tradició oral però també d’arxius particulars i de publicacions. L’actual pèrdua de la toponímia va lligada a la reducció de l’agricultura i de la ramaderia que en certa forma distancien a l’home del medi que l’envolta i, també a l’oficialització castellana.

Preu: 11 €

 

(8)

Epistolari de Desideri Lombarte (1981-1989)

Epistolari de Desideri L..

2002

Autor: Edició d’Artur Quintana

Aquest llibre, és una eina fonamental per a apropar-nos a Desideri, a veure el seu caràcter actiu, entusiasta, il·lusionat… Caràcter que es reflexa en la seua obra literàraria. Tenim en aquest llibre, doncs, una mostra excepcional de com “eren” les correspondències a punt de desaparèixer… I també és un gran text literàri, a més d’acta d’un temps i una passió. El temps, la transicióp democràtica. La passió, la d’en Desideri Lombarte per la llengua catalana que, com ell, parlen milers d’aragonesos, amb normalitat, estima social i orgull.

Preu: 18 €

 

(9)

Les plantes medicinals del Matarranya

Les_plantes_medi_48a0156a3a0af

2003

Autor: Miquel Blanc i Grau

Miquel Blanc ha aconseguit fer una veritable guia botànica de totes aquelles plantes amb virtuts medicinals o curatives que creixent a la nostra comarca.

Preu: 12 €

 

(10)

Lledò, Arenys, Calaceit i Queretes: quatre pobles aragonesos al Bisbat de Tortosa

Lled____Arenys___48a0160a46a24

2004

Autor: Joan Lluís Camps Juan

Aquest quatre pobles aragonesos, que van pertànyer al Bisbat de Tortosa fins al 1957, mantenen una idiosincràsia pròpia de zones frontereres que els fa hereus de tot allò que va representar en el seu moment la Corona d’Aragó. La raó profunda d’aquest llibre és documentar el somni de l’autor: esborrar una frontera artificial, que no es va fer per les necessitats de la gent, sinó per interessos recaptadors dels senyors de cada moment històric.

Preu: 9 €

 

(11)

Aproximació geolingüística als parlars del Matarranya

Aproximacio geolinguista...

2005

Autor: Pere Navarro Gómez

Aquest llibre, és, tal i com s’explicita en el seu títol, una petita mostra de la variació que la llengua catalana presenta a la comarca del Matarranya. Malgrat que no es tracta d’un treball exhaustiu, sí que presenta, però, les solucions lingüístiques de la totalitat de localitats situades en aquesta part meridional de la franja catalanòfona de l’Aragó.

Preu: 15 €

 

(12)

Mont-roig: El patrimoni immaterial. (La literatura oral)

Mont-roig. El patrimoni immaterial

2007

Autor: Josep A. Carrégalo Sancho.

Volum d’investigació on s’hi recull una gran part de la memòria col·lectiva de la vila, en relació amb la qual, a l’haver estat recuperada i publicada, ja no existirà el perill que es perda per sempre aquesta part tan important de la nostra cultura tadicional.

Preu: 20 €

 

(13)

Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp

Lo Trill

2010

Autors: Carme Oriol, Pere Navarro i Mònica Sales

Després d’entrevistar 25 persones de Faió, Favara, Maella i Nonasp s’han seleccionat 507 formes de literatura oral que es presenten transcrites d’acord amb les característiques própies del parlar de cadacun d’aquests pobles. Llengua i literatura s’uneixen en aquest llibre per divulgar-ne el coneixement i contribuir a la seua valoració i ús.

Preu: 18 €