image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml

Publicacions

Literatura oral a Faió, Favara, Maella i Nonasp

2010

Autors: Carme Oriol, Pere Navarro i Mònica Sales
Després d’entrevistar 25 persones de Faió, Favara, Maella i Nonasp s’han seleccionat 507 formes de literatura oral que es presenten transcrites d’acord amb les característiques pròpies del parlar de cadascun d’aquests pobles. Llengua i literatura s’uneixen en aquest llibre per divulgar-ne el coneixement i contribuir a la seua valoració i ús.
Preu: 18 €

Mont-roig: El patrimoni immaterial. (La literatura oral)

2007

Autor: Josep A. Carrégalo Sancho.
Volum d’investigació on s’hi recull una gran part de la memòria col·lectiva de la vila, en relació amb la qual, a l’haver estat recuperada i publicada, ja no existirà el perill que es perda per sempre aquesta part tan important de la nostra cultura tradicional.
Preu: 20 €

Aproximació geolingüística als parlars del Matarranya

2005

Autor: Pere Navarro Gómez
Aquest llibre, és, tal i com s’explicita en el seu títol, una petita mostra de la variació que la llengua catalana presenta a la comarca del Matarranya. Malgrat que no es tracta d’un treball exhaustiu, sí que presenta, però, les solucions lingüístiques de la totalitat de localitats situades en aquesta part meridional de la franja catalanòfona de l’Aragó.
Preu: 15 €

Lledò, Arenys, Calaceit i Queretes: quatre pobles aragonesos al Bisbat de Tortosa

2004

Autor: Joan Lluís Camps Juan
Aquest quatre pobles aragonesos, que van pertànyer al Bisbat de Tortosa fins al 1957, mantenen una idiosincràsia pròpia de zones frontereres que els fa hereus de tot allò que va representar en el seu moment la Corona d’Aragó. La raó profunda d’aquest llibre és documentar el somni de l’autor: esborrar una frontera artificial, que no es va fer per les necessitats de la gent, sinó per interessos recaptadors dels senyors de cada moment històric.
Preu: 9 €

Les plantes medicinals del Matarranya

2003

Autor: Miquel Blanc i Grau
Miquel Blanc ha aconseguit fer una veritable guia botànica de totes aquelles plantes amb virtuts medicinals o curatives que creixent a la nostra comarca.
Preu: 12 €

Epistolari de Desideri Lombarte (1981-1989)

2002

Edició d’Artur Quintana
Aquest llibre, és una eina fonamental per a apropar-nos a Desideri, a veure el seu caràcter actiu, entusiasta, il·lusionat… Caràcter que es reflexa en la seua obra literària. Tenim en aquest llibre, doncs, una mostra excepcional de com “eren” les correspondències a punt de desaparèixer… I també és un gran text literari, a més d’acta d’un temps i una passió. El temps, la transició democràtica. La passió, la d’en Desideri Lombarte per la llengua catalana que, com ell, parlen milers d’aragonesos, amb normalitat, estima social i orgull.
Preu: 18 €

Toponímia i antroponímia de Vall-de-roures

2000

Autor: Enric Puch i Carles Sancho
Aquest treball és un recull exhaustiu dels topònims del municipi de Vall-de-roures. Molts provenen de la tradició oral però també d’arxius particulars i de publicacions. L’actual pèrdua de la toponímia va lligada a la reducció de l’agricultura i de la ramaderia que en certa forma distancien a l’home del medi que l’envolta i, també a l’oficialització castellana.
Preu: 11 €

Literatura oral de la Fresneda

1998

Autor: Rafael Ferrer
Esplèndit estudi sobre la literatura oral d’aquest poble de la comarca del Matarranya.
(Exhaurit)
Preu: 5€

La fauna del Matarranya; vertebrats

1996

Autor: Miquel Blanc i Grau.
Els rius, la muntanya, el bosc mediterrani, la diversitat de climes i paisatges que hi ha a la nostra terra fa que la seua fauna sigui molt abundant i diversa.
Preu: 15 €

Lo Molinar 2. Cançoner

1996

Edició a cura de Lluís Borau i Carles Sancho.
Cançons d’infants, jocs de xiquets, folies, oracions, romanços, tirallongues, toponímies, cançons de ball…
Preu: 15 €
(Exhaurit)

Lo Molinar 3. Gèneres menors de la literatura popular

1995

Edició a cura d’Hèctor Moret
Aquests breus textos codificats de la literatura popular són els refranys, les endevinalles, els embarbussaments, els tornaveus, els mimologismes, els enganyalls i, en general, tot allò que podríem definir com el floreig lingüístic-literari d’una llengua.
(Exhaurit)
Preu: 12 €

Lo Molinar 1. Narrativa i Teatre

1995

Edició a cura d’Artur Quintana.
Recull de contes, llegendes, i texts narratius de tot tipus que són una de les peces fonamentals per a entendre la nostra cultura. (4.500 textos diferents, entre els quals hi ha 1100 cançons i 300 contes i llegendes; la resta són refranys, dites, endevinalles, embarbussaments, etc.)
Preu: 15 €
(Exhaurit)

La festa de Sant Antoni al Matarranya

1993

Autor: Salvador Palomar i Montsant Fonts.
La festa de Sant Antoni ha esdevengut una festa d’identitat de les poblacions on es conserven encara manifestacions característiques, com són les fogueres, els balls i altres…
Preu: 6 €

image/svg+xml Cultura, Llengua, Territori
i volem seguir sent

Fes-te soci d'ASCUMA i ho faràs possible

Associació Cultural del Matarranya
C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.
T. 978 85 15 21
Enviar correu electrònic