image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml

Nota d’ASCUMA per la suspensió del Projecte d’Animació Cultural “Jesús Montcada”

jesus-moncada

En relació a la suspensió, durant aquest mateix curs, del Projecte d’Animació Cultural “Jesús Moncada” per part del Departament de Cultura del Govern d’Aragó, la Junta de l’Associació Cultural del Matarranya, vol fer les següents precisions:

1) Lamentar la decisió adoptada pel l’òrgan governatiu competent, ja que el Projecte d’ Animació Cultural “Jesús Moncada” ha demostrat la seva eficàcia per a fomentar el coneixement de la cultura pròpia en català i del territori a les comarques de la Franja.

2) Esperem i desitgem que el Departament de Cultur de la Diputació General d’Aragó, reconsideri la decisió adoptada, atenent que el català, ja abans de l’aprovació de la Llei de Llengües, fou considerat com a patrimoni d’Aragó per la Llei del Patrimoni Cultural, aprovada amb més ampli consens que el que tingué la Llei de Llengües d’Aragó, que, per altra banda, és plenament vigent.

3) Mostrar la nostra comprensió amb la política d’austeritat que en l’actual situació de crisi han de seguir totes les Administracions Públiques i, per tant, podem comprendre que molts projectes culturals que fins ara s’han pogut fer com, per exemple, el Projecte d’Animació “Jesús Moncada”, pugui veure’s afectats per algunes modificacions, precisament per les restriccions pressupostaries de totes les Administracions Públiques.

4) No obstant això confiem que la decisió adoptada de supressió, es reconsideri i es facin gestions des de l’Administració Pública, invitant al representant del projecte, Sr. Antoni Bengochea, a tenir un bon diàleg amb el Departament de Cultura del Govern d’ Aragó per assolir, en les actuals circumstàncies pressupostàries, la continuïtat del projecte, que tants beneficis culturals ha fet per Aragó i la Franja.

5) El foment de la dignificació de la cultura en general i ,en especial, de la cultura en català dels ciutadans de la Franja, és part integrant de la nostra identitat col·lectiva a la que no volem renunciar i ha de ser defensada per tots els partits polítics aragonesos si és que ens volen representar. Perdre el Projecte Cultural Jesús Moncada és empobrir una mica més la nostra llengua i el nostre patrimoni.

6) La prova d’aquesta actitud esperançada i positiva de la Diputació General d’Aragó respecte a la nostra llengua la podem veure en la Convocatòria del Premi Literari “Guillem Nicolau” i de la bona disposició de l’Administració Pública, per a finançar las classes de català del curs 2011-2012, que organitzen tantes entitats i, entre aquestes, l’ Associació Cultural del Matarranya.

image/svg+xml Cultura, Llengua, Territori
i volem seguir sent

Fes-te soci d'ASCUMA i ho faràs possible

Associació Cultural del Matarranya
C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.
T. 978 85 15 21
Enviar correu electrònic